Piaski, miasteczko w powiecie świdnickim, od wielu lat słyną z najlepszych flaków w Polsce. Dla wielu podróżnych postój i posiłek w miejscowej restauracji "Rarytas" zawsze była obowiązkowym punktem podróży.
Chcąc nawiązać do tej tradycji, miasto od kilku lat organizuje festiwal poświęcony flakom, a jury wybiera najlepiej przygotowane danie. W tym roku współzawodnictwo odbyło się w dwóch kategoriach: restauracji i kół gospodyń wiejskich. W tej pierwszej zgłosiły się dwa lokale. Pierwsze miejsce zajęła Karczma Tadami, a drugie Bar u Saszy.
Więcej emocji było w kategorii kół gospodyń wiejskich. Pierwsze miejsce przypadło gospodyniom z Piask Wielkich. Zaserwowały flaki z żółtym serem. - Ten pomysł przywiozłam z Zakopanego. Kiedy była m w VII klasie na wycieczce flakami z serem poczęstowała mnie pewna góralka - opowiada Agnieszka Skomorowska, autorka zwycięskiego przepisu. Drugie miejsce zajęły gospodynie z Woli Piaseckiej a trzecie z Gardzienic.
Oprócz jadła na było też coś dla ducha. Zagrał zespół "Baciary", orkiestra dęta, wystąpił kabaret złożony z uczniów Gimnazjum nr 1 i gwiazda wieczoru "Czerwone Gitary".
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?