MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie...
fot. pixabay.com/silviarita

Sezon na czarny bez trwa. Kwiaty zbierzesz jeszcze w czerwcu! Baldachy wykorzystasz w kuchni. Nalewka? Syrop? A może dżem?

Syrop z czarnego bzu

Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie syropu. Kwiaty czarnego bzu dobrze zbierać rano, gdy najmocniej pachną. Na litr wody sprawdzi się 15-20 gałązek pełnych kwiatostanów. Przed gotowaniem odetnij łodyżki. Dodaj 4 szklanki cukru i sok z cytryny. Zgęstniałą mieszankę odstaw do wystygnięcia, a następnie na kilka dni wsadź do lodówki. Po tym czasie przecedź syrop i umieść w ciemnym miejscu.

Zobacz również

Iga Świątek: Miałam świetną pierwszą część sezonu i nikt mi tego nie zabierze

ROZMOWA
Iga Świątek: Miałam świetną pierwszą część sezonu i nikt mi tego nie zabierze

Międzynarodowy Dzień bez Torby Foliowej w Warmińskiej Aurze

Międzynarodowy Dzień bez Torby Foliowej w Warmińskiej Aurze

Polecamy

Pogotowie psychologiczne, strefa relaksu, a może „stojak dla psa”?

Pogotowie psychologiczne, strefa relaksu, a może „stojak dla psa”?

Turniej Poetycki o „Chmielakowy Antałek” 2024 w Krasnymstawie

Turniej Poetycki o „Chmielakowy Antałek” 2024 w Krasnymstawie

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku