W międzyszkolnym konkursie gastronomicznym Smaki Lubelszczyzny, który tym razem przebiegał pod hasłem „Kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata” w szranki stanęło 6 drużyn z sześciu szkół z regionu. Gimnazjaliści oglądali zmagania uczniów i podziwiali efekty ich pracy.
- Jestem pod wrażeniem doskonale wyposażonej pracowni gastronomicznej jaka jest w tej szkole. Kucharz to bardzo dobry zawód, zawsze będzie potrzebny. Chciałabym się tutaj uczyć – mówi gimnazjalistka Ewa.
Zawodnicy mieli za zadanie przygotowanie sałatek z dodatkiem sera feta. Konkursowe jury oceniało zarówno smak sałatki, jak też atrakcyjność jej podania oraz wystrój stołu. Trzeba przyznać, że wszyscy zawodnicy wykazali się profesjonalizmem i poszczególne miejsca przyznane przez jury dzieliła niewielka różnicą punktów.
Pierwsze miejsce jury przyznało Monice Szykule i Natalii Szpindowkiej - uczennicom ZDZ w Chełmie, które pracowały pod okiem opiekuna Elwiry Dobrowolskiej. Drugie miejsce zajęło ZDZ im. K.K. Baczyńskiego w Białej Podlaskiej, którego zawodniczki: Anna Samoczuk i Kinga Dybul, przygotowały sałatkę i wystrój stołu pod okiem opiekuna Elżbiety Jóźwik. Trzecie miejsce przypadło w udziale Zasadniczej Szkole Zawodowej Przyzakładowej w Lublinie, którą reprezentowali: Patrycja Stadnik i Jakub Kowalski oraz opiekun Lucyna Baja.
Wyróżnienia jury przyznało: Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie, Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie oraz Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej.
Gimnazjaliści, którzy odwiedzili Szkoły ZDZ w Chełmie uczestniczyli również w pokazie fryzjerskim oraz niezwykłym pokazie mody „ Upiór w operze”.
W kąciku urody mogli skorzystać z zabiegów stylizacji paznokci, jak też wykonać modny makijaż. Ponadto gimnazjaliści mieli okazję zwiedzić całą szkołę, pracownie, warsztaty oraz zapoznać z edukacyjną ofertą szkoły. W tym roku oprócz możliwości zdobycia (w 4-letnim technikum ) zawodu: technik mechanik lotniczy, technik mechanik, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług fryzjerskich, nowością jest nauka zawodu - technik hotelarstwa.
Natomiast Zasadnicza Szkoła Zawodowa przygotuje do pracy przyszłych kucharzy, fryzjerów, mechaników - monterów maszyn i urządzeń, operatorów obrabiarek skrawających, monterów zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie.
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?