Najprostsze rozwiązanie to pójść do sklepu i kupić – bombki, łańcuchy, cukierki, światełka. Jeśli zdecydujemy się na taki krok to warto wiedzieć co w tym roku jest trendy.
- Nie są już modne choinki na której wiszą ozdoby w jednym kolorze – mówi Barbara Piłat, prezes Stowarzyszenia „Swat” z Opola Lubelskiego. – Na topie jest łączenie trzech kolorów. Na przykład turkus z białym i czerwonym, turkus z białym i żółtym lub czerwień, zieleń i biały.
Aby poczuć magię Świąt Bożego Narodzenia opolscy twórcy zachęcają do samodzielnego wykonania ozdób. – Choinka, tak jak opłatek i 12 wigilijnych potraw, stanowi podstawę świąt. Dlatego drzewko musi mieć swoją duszę. Własnoręczne ozdoby mają niesamowity urok, a ich robienie daje ogromną frajdę całej rodzinie – przyznają członkowie „Swata”. I co najważniejsze zdążymy je wykonać do Wigilii.
Jak ubrać choinkę: I sposób – naturalnie!
Jednym ze sposobów jest ubranie choinki w naturalne ozdoby. Efekt wizualny i zapachowy gwarantowany. – Potrzebne są laski cynamonowe, szyszki z lasu lub parku, orzechy włoskie i cytrusy – wylicza Krystyna Białek. Trzy laski cynamonu związujemy sznurkiem lnianym, może też być cienka wstążeczka. – Powstaną nam małe snopeczki do których robimy małą zawieszkę. Na związaniu możemy nakleić małą kokardkę lub gwiazdkę – podpowiada.
Pomarańcze lub cytryny kroimy w cienkie plastry i suszymy w piekarniku ok. 3 godziny, aż sok odparuje z nich i będą suche. Do cytrusów wykonujemy zawieszki ze sznurka lub wstążeczki. Szyszki i orzechy spryskujemy złotym (lub innym) sprayem i posypujemy brokatem (kolor wedle uznania). Na koniec doklejamy zawieszki. - Na takiej choince konieczne muszą zawisnąć pierniczki – przyznają opolskie twórczynie i podają przepis na błyskawiczne smakołyki na choinkę (zobacz na końcu artykułu).
Jak ubrać choinkę?: II sposób – wełną!
Praktycznie w każdym domu znajdą się motki włóczki lub stare wełniane swetry, które nadają się już tylko do sprucia. Wełna doskonale nadaje się do wykonania bożonarodzeniowych ozdób takich jak bombki-pompony i łańcuchy. – Ich wykonanie nie jest żadną filozofią – twierdzi prezes „Swata”. – Z tektury wycinamy dwa identyczne kółka (oponki), przecinamy je aby możliwe było wyjęcie pomponu. Następnie oplatamy tekturowe koła włóczką – w jednym kolorze lub kilku – tłumaczy. Gdy całe kółeczko pokryte jest włóczką rozcinamy brzegi, wkładamy między kółka wstążeczkę i ściekamy. Tak powstaje wełniany pomponik. – Bardzo fajnie wygląda również jak pojedynczą nitką wełny lub kilkoma różnokolorowymi opleciemy całą choinkę, tworząc łańcuch - zapewnia pani Barbara.
Jak ubrać choinkę? III sposób – ozdobami z tkanin
- Bardzo modne są w tym roku ozdoby wykonane z filcu i koronek – przyznają twórczynie z Opola Lubelskiego. Zarówno filc, jak i koronki kupimy w sklepach z pasmanterią. Wybór jest ogromny.
Przygotowujemy sobie formę z papieru, np. choinkę, gwiazdkę, serduszko, kółeczko. Wycinamy z filcu dwie połówki. Na jednej naszywamy/kleimy wedle uznania – cekiny, guziczki, koronki itp. Brzegi obu połówek zszywamy kolorową nitką, wypełniamy watą i zaszywamy. Na koniec doszywamy zawieszkę i ozdoba jest gotowa.
Gustownie wyglądają również ozdoby wykonane z koronki. – Kupujemy koronkę o szerokości ok. 6-7 cm, tniemy ją na 30 cm kawałki, krochmalimy. Gdy wyschną przy pomocy igły i nitki ściągamy jeden brzeg tak aby powstało nam kółeczko. Zszywamy boki. Na zszyciu mocujemy wstążeczkę, a w środku naszej koronkowej zawieszki koralik – tłumaczy szefowa Stowarzyszenia Wspierania Aktywności Twórczej „Swat” w Opolu Lubelskim.
Przepis na pierniczki na choinkę:
Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu prawdziwego
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka kakao
• 20 g przyprawy do piernika
• 1 łyżka masła extra
• 2 jajka (1 jajko do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków)
• 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Z mąki, cukru, sody, masła, przypraw, kakao, jajka, mleka (ciepłego) i miodu (należy rozpuścić go na małym ogniu) zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde należy dodać jeszcze 1-2 łyżki mleka. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. Wycinamy foremkami gwiazdki, serduszka, choinki pamiętając, aby w każdym wykonać dziurkę na zawieszkę. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy pierniczek i pieczemy w temperaturze 180 C ok. 15 minut. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierniczki po wyjęciu są mięciutkie i pyszne. Jak ostygną dekorujemy lukrem, który można kupić w każdym sklepie lub wykonać samodzielnie.
Czytaj Kronikę policyjną Lubelszczyzny
Czytaj nasz luźny serwis - Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?